FrameMaker 2019 anmeldelse. Er det på tide at opgradere?

Ja, det er en god idé at opgradere til FrameMaker 2019, og her er grundene:

FrameMaker er helt sikkert nøgleproduktet i Technical Communication Suite. Pakkens andre produkter, RoboHelp og Captivate har ikke samme mængde af brugere og er mere specialiserede produkter. De to tungtvejende grunde til at opgradere er 64 bit og PDF.

64 bit

FrameMaker 2019 er blevet omskrevet til 64 bit. Overgangen til 64 er en kæmpemæssig kraftpræstation! Det ser ikke ud af noget, men FrameMaker er et gammelt program med rødder tilbage i UNIX. Arven fra en tid hvor Windows ikke var opfundet endnu, bærer FrameMaker stadig med sig i form at sit specielle UI. Valg af farver, fonte, stregtykkelser, fyld osv ligner ikke noget andet i Adobes verden og heller ikke Windowsverdenen som helhed.

Men omskrivningen af kodemassen til 64 bit er et bevis på at Adobe er 100% seriøse med at ville bringe FrameMaker up to par med de andre værktøjer på markedet til. 64 bit er også hvad der gør det muligt at køre flere instanser af programmet og lade dem køre flere f.eks printprocesser samtidigt. Programmet er blevet utroligt meget hurtigere og kan udnytte windowshukommelsen langt bedre.

PDF i Publish pod.

Pdf kan vanskeligt siges at være en nyhed, men den måde som pdf-filerne laves på ER en nyhed og en GOD nyhed. FrameMaker har lavet pdf-filer ved køre en printproces. Programmet har brugt Acrobat Distiller til at generere pdf'en med og det har været en langsom proces. For brugeren har det fremstået uklart hvad forskellen på "Save as PDF" og "Print to PDF" var og processen var i virkeligheden den samme. Når man satte den i gang blev Acrobat Distiller "vækket" i baggrunden og forestod genereringen af pdf-filen.

Acrobat Distiller og væk. Heldigvis!

Med FrameMaker 2019 har man integreret PDF-genereringen direkte i FrameMaker og lagt den som en publiceringsmulighed i Publish pod. Grunden til at det er en stor og god nyhed er at PDF-genereringen nu går væsentligt hurtigere og er langt mere transparent, fordi pdf-indstillingerne kan gemmes i en STS-fil i Publish pod, akkurat som indstillingerne til HTML5, ePub osv. Borte er al "trolddommen" med at skrue på en uigennemskuelig mængde af indstillinger på flere niveauer fordelt over flere programmer. Nu ligger det hele i Publish pod og 64 omskrivningen sikrer et rasende højt tempo i PDF-genereringen.

PDF understøtter nu også professionel CMYK publicering. Hvad der oprigtigt talt, også var på tide.

Og alle de andre glæder...

Overordnet set, så er 2019 versionen af FrameMaker et kæmpeskridt med hensyn til at modernisere alt det grundliggende (men ikke særligt synlige). Her nogle af eksemplerne:

Opdatering af alle biblioteker

 • FrameMaker benytter sig af et stort antal "filtre" til at håndtere import af billeder og tekster. Alle disse filtre er blevet opdateret til nyeste standard, så man nu kan importere alle billedformater. Selv eksotika som *ico og Googles spritnye *.webp er understøttet. Hermed er også visning af ældre grafikformater som *.jpg og *.tif blevet væsentligt hurtigere, ligesom man kan importere flere grafikker af gangen. Også højtopløste billeder kan håndteres uden at siden går i coma.
 • Skalering af grafikker/rammer. Skalering af billeder i FrameMaker hører under overskriften "et lidt gammeldags UI". Man har hele tiden kunnet skalere via Object Properties men forholdet mellem ramme og billede har altid været noget baks at have med at gøre. Nu er der heldigvis kommet nogle hurtige menupunkter til at skalere billedet til rammen eller viceversa

Hertil kommer en masse fine men mindre opdateringer:

 • Realtime progress bar. FrameMakers progressbar har hidtil blot været en animation, som ikke har givet en klar indikation af præcist hvorlænge en proces ville tage. Nu regner den på den faktiske proces og viser korrekt tidsforbrug, ligesom den beskriver den enkelte delproces.
 • Image transparency support. Man kan placere billeder ovenpå hinanden eller ovenpå tekst og skrue på billedets transparens. Udmærket, men stadig ret begrænset feature.
 • Support for colored icons. De farvede ikoner, som forsvandt i version 2017, er efter noget der lignede åbent oprør, kommet tilbage.
 • Out-of-the-box SharePoint 2016 support. Sharepoint er et billigt Microsoft cms og muligheden for at publicere direkte ud på nettet er smart.
 • Quick access to the Welcome screen. Welcome Screen er en fiks og innovativ måde at arbejde med et "arbejdsmiljø" direkte i FrameMakers startvindue. Welcome screen er dog plaget lidt af at kunne crashe FrameMaker. Vi må håbe Adobe får featuren stabiliseret.
 • New Duden dictionary support. For tyske brugere, eller brugere der arbejder med tyske tekster, er det her kæmpestort. Tysk er et stort sprogområde. Østrigsk er f.eks en variant af tysk, og Duden er den ultimative tyske ordbog.
 • Interactive HTML5 dialogs for plug-ins. Udviklersupport for HTML5 dialoger
 • All-new platform
 • New Windows-based File Open dialog. Her er igen en feature, som mange sikkert vil overse, men som er en autentisk tidsbesparer. "File Open" åbner nu til en fuld Windows explorer dialogboks med mulighed for søgning og traversering af alle mapper.
 • Exensiv og stærkt forbedret DITA support